Smrtící chřipka má "pacienta nula". Pětiletého chlapce

Roman Gazdík
29. 4. 2009 11:23
Chlapec může být klíčem k tomu, kde leží původ prasečí chřipky
Rouška je dnes v Mexiku běžnou výbavou, když jde člověk ven. Ilustrační foto
Rouška je dnes v Mexiku běžnou výbavou, když jde člověk ven. Ilustrační foto | Foto: Reuters

La Gloria (Mexiko) - Malá a chudá domácnost Hernándezových z městečka La Glorie je nyní předmětem pozornosti celého Mexika a jedna návštěva zde stíhá druhou.

Třítisícová La Gloria ležící ve státě Veracruz na atlantickém pobřeží a sami Hernándezovi totiž možná mohou přijít s odpovědí na otázku po původu prasečí chřipky, která se z Mexika rozšířila do celého světa. V samotném Mexiku zatím zřejmě zabila 159 lidí.

Pětiletý Edgar Hernández alias "pacient nula" je prvním známým člověkem, který se v Mexiku prasečí chřipkou nakazil. Nemoc u něj propukla už na konci března a jeho matka se domnívala, že jde o obyčejnou chřipku. Po týdnu se chlapec uzdravil.

Pozdější testy však k velkému překvapení Hernándezových prokázaly, že - na rozdíl od několika dalších stovek lidí, kteří se tehdy v oblasti chřipkou nakazili - jeho nemoc způsobil nebezpečný kmen A/H1N1.

Může za to prasečárna?

"Máme více otázek než odpovědí," citoval deník Los Angeles Times vedoucího mexického Centra pro boj s epidemiemi a kontrolu nemocí Miguela Angela Lezanu.

Zajímavé například je, že matka svého malého syna nijak neizolovala a spala společně s ním a jeho tříletým bratříčkem v jedné posteli, přesto se nenakazili. Úřady však především zajímá, kde k nemoci Edgar přišel.

Jednou z hypotéz je blízká prasečí farma. Už od konce února si místní obyvatelé stěžovali na neobvykle silné příznaky chřipky a později i na problémy s dýcháním. A vinili právě místní obří prasečárnu, odkud se dle nich bakterie šířily.

Mexické úřady však prokázaly prasečí chřipku pouze u Edgara, ostatních 29 vzorků z La Glorie mělo údajně běžnou chřipku kmene H2N3. Rovněž testy mezi prasaty jsou prý negativní. Místní obyvatelé přesto věří, že původcem epidemie jsou právě zdejší prasata.

"Když jsme to viděli v televizi, řekli jsme si: To je to, co jsme měli," řekl agentuře AP třiačtyřicetiletý José Luis Martínez. "Všechno to přišlo odsud… symptomy, které mají, jsou ty stejné, kterými jsme trpěli my."

Z Kalifornie?

Jinou hypotézou mexických úřadů je, že má nemoc ve skutečnosti původ ve Spojených státech a sem ji zavlekl jeden z migrantů, kteří pracují v USA a přijíždějí navštívit své rodiny.

Podle mexických a amerických médií projevili příznaky krátce před Edgarem dva pacienti v Kalifornii a nemoc mohla přijít právě odtamtud.

Celému tomuto kolotoči však údajně věnuje Edgar jen malou pozornost. Raději totiž leze po stromech nebo si hraje s míčem. Cítí se prý už úplně zdravý.

 

Právě se děje

Další zprávy